Bakłażany zapiekane po włosku

Melanzane al formo
Zapiekane bakłażany po włosku.

Doskonałe zarówno jako przekąska na ciepło jak i dodatek do obiadu z zieleniną.

Fantastyczne w smaku, miękkie i zarazem chrupiące, przywołują na myśl wzgórza Toskanii...
Przepis znaleziony na YouTubie "Kuchnia u Anny" i dostosowane do potrzeb naszej diety ketogenicznej.


Potrzebujesz:

  • 2 bakłażany
  • Słoiczek domowego keczupu lub sosu pomidorowego
  • 1 łyżka babki płesznik lub dowolnej mąki orzechowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 100g parmezanu lub innego ostrego sera
  • Oregano
  • Papryka ostra
  • Oliwa z oliwek
  • 150g Bulionu
  • Sól


Bakłażany pokrój na półtora 2 cm plastry 
Ułóż na blasze od piekarnika, posól solidnie.
Na każdy bakłażan nałóż sos pomidorowy, w moim przypadku domowy keczup bez cukru, następnie każdą cząstkę posyp babką jajowatą.
Czosnek posiekaj drobno i solidną porcję nałóż na każdy bakłażan.
Wszystko posyp parmezanem lub innym ostrym serem, następnie posyp oregano, papryką ostrą.
Polej każdy bakłażan oliwą z oliwek a bezpośrednio na blachę wlej bulion i jeszcze dodatkowo wszystko posól.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz minimum 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie