Zapiekane bakłażany po włosku.
Doskonałe zarówno jako przekąska na ciepło jak i dodatek do obiadu z zieleniną.
Fantastyczne w smaku, miękkie i zarazem chrupiące, przywołują na myśl wzgórza Toskanii...
Przepis znaleziony na YouTubie "Kuchnia u Anny" i dostosowane do potrzeb naszej diety ketogenicznej.
Potrzebujesz:
- 2 bakłażany
- Słoiczek domowego keczupu lub sosu pomidorowego
- 1 łyżka babki płesznik lub dowolnej mąki orzechowej
- 6 ząbków czosnku
- 100g parmezanu lub innego ostrego sera
- Oregano
- Papryka ostra
- Oliwa z oliwek
- 150g Bulionu
- Sól
Bakłażany pokrój na półtora 2 cm plastry
Ułóż na blasze od piekarnika, posól solidnie.
Na każdy bakłażan nałóż sos pomidorowy, w moim przypadku domowy keczup bez cukru, następnie każdą cząstkę posyp babką jajowatą.
Czosnek posiekaj drobno i solidną porcję nałóż na każdy bakłażan.
Wszystko posyp parmezanem lub innym ostrym serem, następnie posyp oregano, papryką ostrą.
Polej każdy bakłażan oliwą z oliwek a bezpośrednio na blachę wlej bulion i jeszcze dodatkowo wszystko posól.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz minimum 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz