Pesto z rukoli

Pyszne i łatwe w wykonaniu pesto z rukoli. Każdy da radę, potrzeba tylko blendera.
W moim ogrodzie jest w tym sezonie plaga urodzaju na rukolę,  która rozsiała się dosłownie wszędzie.  Zatem jest pesto, które uwielbiamy.
Podana ilość składników jest na 4 słoiki 330ml

500g rukoli
1,5 szklanki oliwy extra virgin
300g żółtego sera
300g pestek słonecznika
6 ząbków czosnku
1 łyżka soli

Jeśli liście twojej rukoli są duże i mają twardą łodyżkę, najpierw przed zblendowaniem posiekaj je na drobniejsze elementy nożem a następnie wszystkie składniki razem wrzuć do blendera i solidnie rozdrobnij aż masa będzie jednolita.
Włóż do słoików wypychając powietrze, na wierzch wlej dodatkową porcję oliwy by przedłużyć trwałość pesto.
 Przechowuj w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie