Na stronie tutaj znalazłam fantastyczny przepis na leczo. Idealnie doprawiony,
Odrobinkę zmodyfikowałam sposób przygotowania, składniki pozostawiłam bez zmian.
Z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 L lecza
- 1 kg cukinii
- 1 kg papryki (można użyć kolorowej)
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule (około 250 g)
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy:
- 1 papryczka chili lub papryka ostra, pieprz cayenne
- 1 listek laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- do smaku
- sól (użyłam około 1,5 łyżeczki)
- pieprz
- olej do smażenia około 70 ml
- garnek o pojemności około 4 – 5 L
Wszystkie warzywa po umyciu kroję na cząstki. Jedynie pomidory zmiksowałam.
W dużym garnku podsmażyłam na oliwie cebulę z czosnkiem, potem dodałam pozostale skladniki i wlałam zmiksowane pomidory.
Dodalam przyprawy i gotowałam bez przykrycia okolo 30 minut, mieszając co kilka minut.
Do czystych i wyparzonych sloikow nałożyłam leczo pozostawiając okolom1 cm od brzegu i zakręciłam sloiki, następnie ustawiłam w zimnym piekarniku i nastawiłam go na 60 minut w temp. 130 st.C
Zdjęcie autorki przepisu ze strony uwaga babcia gotuje
Pozostawilam na noc do wystudzenia.
Rano tylko opisałam sloiki i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz