Pasztet z cukinią i mięsem mielonym





Smaczny i soczysty pasztet z cukinii i mięsa mielonego doprawiony tymiankiem i majerankiem.

Jeśli masz blender lub thermomix zacznij od nastawienia piekarnika na 180 st.C

Moim zdaniem z tymianku nie powinno się rezygnować w tym przypadku, nadaje pasztetowi bardzo przyjemną nutę smakową i zapachową.

Sam pasztet doskonale smakuje z mizerią ale np. mój mąż woli z ogórkami kiszonymi.

Co ważne, nie rozpada się podczas krojenia i nie kruszy.


Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 20 dkg sera żółtego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 całe jajka
  • 1-2 średnie cebule
  • 1/3 szkl. oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • natka pietruszki lub koperek


Sposób wykonania pasztetu z cukinią i mięsem mielonym:

Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i zmiksuj na gładką masę.
Wyłóż do jednej większej lub dwóch mniejszych foremek wysmarowanych tłuszczem. Ja moje foremki wysypałam sezamem.
Piecz 55 minut w 180 st C

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie