Smaczny i soczysty pasztet z cukinii i mięsa mielonego doprawiony tymiankiem i majerankiem.
Jeśli masz blender lub thermomix zacznij od nastawienia piekarnika na 180 st.C
Moim zdaniem z tymianku nie powinno się rezygnować w tym przypadku, nadaje pasztetowi bardzo przyjemną nutę smakową i zapachową.
Sam pasztet doskonale smakuje z mizerią ale np. mój mąż woli z ogórkami kiszonymi.
Co ważne, nie rozpada się podczas krojenia i nie kruszy.
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 20 dkg sera żółtego
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 całe jajka
- 1-2 średnie cebule
- 1/3 szkl. oleju
- sól
- pieprz
- majeranek
- tymianek
- natka pietruszki lub koperek
Sposób wykonania pasztetu z cukinią i mięsem mielonym:
Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i zmiksuj na gładką masę.Wyłóż do jednej większej lub dwóch mniejszych foremek wysmarowanych tłuszczem. Ja moje foremki wysypałam sezamem.
Piecz 55 minut w 180 st C
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz