Pyszne i proste w wykonaniu. Kilkanaście minut przygotowań i 50 minut pieczenia.
Porcja na 6 osób.
Lub 4 bardzo głodne 😂
Składniki
- 1,2 kg piersi z kurczaka
- 150 g kremowego twarożku
- 4 łyżki majonezu
- 60-80 g surowego boczku wędzonego
- 1 pęczek cebuli dymki
- 150 g liści szpinaku świeżych
- 150 g żółtego sera startego
Przygotowanie krok po kroku
Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na pół.
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni.
Cebulę dymkę posiekać razem ze szczypiorem.
W misce wymieszać twarożek i majonez. Dodać zrumieniony boczek, dymkę, szpinak oraz połowę tartego żółtego sera. Wymieszać na jednorodną masę.
Piersi kurczaka ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej olejem.
Filety z kurczaka przykryć przygotowaną masą serową z dodatkami.
Obficie posypać żółtym serem
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 40-50 minut lub do chwili, gdy piersi się upieką.
Kurczak w tej postaci jest soczysty. Nie trzeba solić ponieważ boczek jest słony.
Przepis znaleziony w sieci w wielu miejscach stąd ciężko powiedzieć, kto jest autorem przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz