Kurczak w pierzynce

Pyszne i proste w wykonaniu. Kilkanaście minut przygotowań i 50 minut pieczenia.

Porcja na 6 osób.
Lub 4 bardzo głodne 😂


Składniki

  • 1,2 kg piersi z kurczaka
  • 150 g kremowego twarożku
  • 4 łyżki majonezu
  • 60-80 g surowego boczku wędzonego
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 150 g liści szpinaku świeżych
  • 150 g żółtego sera startego


Przygotowanie krok po kroku
Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na pół.
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni.
Cebulę dymkę posiekać razem ze szczypiorem.
W misce wymieszać twarożek i majonez. Dodać zrumieniony boczek, dymkę, szpinak oraz połowę tartego żółtego sera. Wymieszać na jednorodną masę.

Piersi kurczaka ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej olejem.

Filety z kurczaka przykryć przygotowaną masą serową z dodatkami.

Obficie posypać żółtym serem

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 40-50 minut lub do chwili, gdy piersi się upieką.

Kurczak w tej postaci jest soczysty. Nie trzeba solić ponieważ boczek jest słony.
Przepis znaleziony w sieci w wielu miejscach stąd ciężko powiedzieć,  kto jest autorem przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie