ok. 35 baldachów w pełni kwitnącego bzu czarnego (nie zrywamy tych niedorozwiniętych)
1 kg erytrytolu
12 l przegotowanej wody
skórka z 4-5 cytryn
sok z 4-5 cytryn
2-3 łyżki octu winnego
Do dużego i wyparzonego naczynia wsyp erytrytol i zalej wrzątkiem, mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Dodaj kwiaty bzu bez łodyg, skórkę z cytryny, sok cytrynowy (ja po prostu pokroiłam sparzone cytryny w ósemki) i ocet, zamieszaj, zamknij pokrywkę i odstaw naczynie na 7-10 dni.
Po tym czasie zlej do butelek z mocnymi korkami i pozostaw na kolejne 7-10 dni. Butelki mogą być szklane lub plastikowe.
Przed podaniem schłodzić.
czas przechowywania: kilka miesięcy
Wersja jeszcze prostsza:
kup 2 wody mineralne 5-litrowe, odlej z każdej butelki przynajmniej 2 szklanki. Wsyp do butelek erytrytol, włóż pokrojone cytryny i kwiaty bzu oraz ocet, zakręć butelki i wstrząsaj aż do rozpuszczenia erytrytolu. Odstaw na 7-10 dni.
Po tym czasie można już pić napój, jednak otrzymany dłużej jest coraz lepszy.
Jednak uwaga: proces fermentacji spowoduje powstanie gazu, który może rozsadzić butelkę, więc jeśli zauważysz, że butelka pęcznieje, odkręć nieco zakrętkę I wypuść nieco gazu.
Powstały napój jest jak musujący szampan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz