Miałam obawy, że smak kokosa będzie mocno wyczuwalny, jednak ku mojemu zaskoczeniu niemal wcale go nie czuć!
Dajcie znać, jak będzie Wam smakować.
W pierwszej wersji zrobiłam bułeczki w formach od muffinek z większą ilością erytrytolu - jako słodkie bułeczki lub nawet ciasteczka. Wersja chlebowa jest bardzo przyjemna.
- 160 g masła
- 110g mąki kokosowej
- 250g śmietany 12%
- 8 jajek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 lyżeczka proszku do pieczenia
- 400g żółtego sera (mogą być różne)
- 3 łyżki erytrytolu
Nastaw piekarnik na 190-200 stC
Włóż wszystkie składniki pokrojone na cząstki do malaksera i rozdrobnij na ziarnstą masę.
przed pieczeniem - widać, że konsystencja nie jest ani lejąca ani zwarta, taka akurat do nakładania łyżką |
Masę wyłóż do jednej większej keksówki posmarowanej masłem. Jeśli tak jak u mnie forma jest silikonowa, nie musisz smarować formy.
Piecz 40 minut.
Zanim wyjmiesz z formy poczekaj aż ostygnie.
Smak jest dość uniwersalny, pasuje zarówno do pasztetu jak i masła orzechowego z niskowęglowodanową konfiturą :-)
Tosty z tego chleba są wyśmienite.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz