keto piernik


Co prawda to nie święta, ale na rozgrzewający i aromatyczny piernik zawsze jest dobra pora :-)
Świąteczny piernik nie był spacjalnie udany, a ten bije go na głowę.
Ilość przypraw korzennych dopasuj do swoich kubków smakowych - my lubimy intensywnie pachnący, więc użyłam całego opakowania.
Jak pewnie zauwałyliście już wcześniej, lubię, gdy przepis nie jest zbyt czasochłonny, więc i tym razem tak będzie.
Po prostu miksujesz i pieczesz :-)

Składniki na pyszny keto piernik:
  • 125g masła
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 7 jajek
  • 5 czubatych łyżek erytrytolu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego w płynie
  • 70g twarogu
  • 180g mąki migdałowej
  • 30g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nastaw piekarnik na 180-200 stC
Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i na najwyższych obrotach rozdrobnij i zmieszaj na gładką masę.
Wyłóż do formy i piecz 45-50 minut.
Poczekaj aż ostygnie zanim wyjmiesz z formy i zaczniesz kroić.
U nas z solidną porcją bezcukrowej konfitury z pigwy oraz kwasną śmietaną 18%.
Niebo w gębie :D

Piernik jest wilgotny i ma konsystencję tradycyjnego ciasta. Można go upiec w dowolnej formie. U nas to forma babkowa ale gdy upieczesz w keksówce, możesz przekroić wzdłuż i przełożyć niskowęglowodanową marmoladą.

Daj znać, jak Ci smakuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie