Co prawda to nie święta, ale na rozgrzewający i aromatyczny piernik zawsze jest dobra pora :-)
Świąteczny piernik nie był spacjalnie udany, a ten bije go na głowę.
Ilość przypraw korzennych dopasuj do swoich kubków smakowych - my lubimy intensywnie pachnący, więc użyłam całego opakowania.
Jak pewnie zauwałyliście już wcześniej, lubię, gdy przepis nie jest zbyt czasochłonny, więc i tym razem tak będzie.
Po prostu miksujesz i pieczesz :-)
Składniki na pyszny keto piernik:
- 125g masła
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej
- 7 jajek
- 5 czubatych łyżek erytrytolu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego w płynie
- 70g twarogu
- 180g mąki migdałowej
- 30g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nastaw piekarnik na 180-200 stC
Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i na najwyższych obrotach rozdrobnij i zmieszaj na gładką masę.
Wyłóż do formy i piecz 45-50 minut.
Poczekaj aż ostygnie zanim wyjmiesz z formy i zaczniesz kroić.
U nas z solidną porcją bezcukrowej konfitury z pigwy oraz kwasną śmietaną 18%.
Niebo w gębie :D

Daj znać, jak Ci smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz