keto musaka

Bardzo lubię bakłażany, a jak one, to musaka.
Ta grecka potrawa smakuje mi zwłaszcza zimą, gdyż rozgrzewa i syci.
Przepis pochodzi ze strony dietdoctor.com
Niech Cię nie przeraża ilość składników, bo przepis jest banalnie prosty i szybko się z nim uporasz.




Co potrzebujesz:

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 kg mięsa mielonego (w wersji vege użyj rozdrobnioneo wędzonego tofu)
  • 150ml koncentratu pomidorowego


Na sos:

  • 75g serka śmietankowego
  • 125g śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200g sera żółtego np. gouda
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej


Sposób wykonania:

Zacznij od nastawienia piekarnika na 180 stC
umyj bakłażana i pokrój go w srobną kostkę, podsmażaj na patelni na oliwie.
Dodaj posiekaną oliwę i czosnek
dodaj pozostałe przyprawy i mięso oraz koncentrat
Smaż kilka minut mieszając od czasu do czasu.

Przełóż do foremek do zapiekania.

Przygotuj sos: podane skłaniki wrzuć do malaksera - u mnie thermomix rozdrobnił wszystko w 6 sekund.
Powstały gęsty sos wyłóż na wierzch musaki i zapiekaj 20 minut w piekarniku.


keto musaka





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie