Ta grecka potrawa smakuje mi zwłaszcza zimą, gdyż rozgrzewa i syci.
Przepis pochodzi ze strony dietdoctor.com
Niech Cię nie przeraża ilość składników, bo przepis jest banalnie prosty i szybko się z nim uporasz.
Co potrzebujesz:
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 5 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 kg mięsa mielonego (w wersji vege użyj rozdrobnioneo wędzonego tofu)
- 150ml koncentratu pomidorowego
Na sos:
- 75g serka śmietankowego
- 125g śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 200g sera żółtego np. gouda
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
Zacznij od nastawienia piekarnika na 180 stC
umyj bakłażana i pokrój go w srobną kostkę, podsmażaj na patelni na oliwie.
Dodaj posiekaną oliwę i czosnek
dodaj pozostałe przyprawy i mięso oraz koncentrat
Smaż kilka minut mieszając od czasu do czasu.
Przełóż do foremek do zapiekania.
Przygotuj sos: podane skłaniki wrzuć do malaksera - u mnie thermomix rozdrobnił wszystko w 6 sekund.
Powstały gęsty sos wyłóż na wierzch musaki i zapiekaj 20 minut w piekarniku.
keto musaka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz