Już dawno nie jadłam takich tradycyjnych i zatęskniłam za ich smakiem. Okazuje się, że można je przygotować w wersji keto i są dużo szybsze i prostsze do wykonania niż w tradycyjne.
Wpadła na ten pomysł pomysłowa osoba z sio-smutki
Po niewielkiej modyfikacji powstały krokiety w wersji keto.
a zatem co potrzebujesz do keto krokietów
- 500 g pieczarek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pieprz
- sól
- kapusta kiszona
- 2 cebule
- 2 jajka surowe
- 2 łyżki babki jajowatej
- 1 łyżka mąki kokosowej
do panierowania
- 1 jajko
- mąka kokosowa
- smalec do smażenia a w wersji wege masło klarowane
sposób przygotowania
umyj i pokrój drobno pieczarki podsmaż na smalcu wraz z cebulą
na koniec dodaj odciśniętą kapustę kiszoną i wymieszaj, podsmaż wszystko ze sobą a gdy nieco przestygnie zmiel w maszynce do mięsa na grubych oczkach lub bardzo drobno posiekaj.
Przypraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki oraz dodaj babkę jajowatą, jajka surowe i posiekane jaja na twardo, mąkę kokosową. Bez nich niestety krokiety się rozpadają podczas smażenia.
Z powstałej masy formuj podłużne krokiety, każdy krokiet obtocz w jajku i mące kokosowej, smaż na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Jeśli masa jest wg ciebie za mokra i ciężko formować krokiety, podsyp mąką kokosową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz