Keto kotlety jak krokiety

Czy jest ktoś kto nie lubi krokietów?
Już dawno nie jadłam takich tradycyjnych i zatęskniłam za ich smakiem. Okazuje się, że można je przygotować w wersji keto i są dużo szybsze i prostsze do wykonania niż w tradycyjne.
Wpadła na ten pomysł pomysłowa osoba z sio-smutki
Po niewielkiej modyfikacji powstały krokiety w wersji keto.

  a zatem co potrzebujesz do keto krokietów
  • 500 g pieczarek 
  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • pieprz 
  • sól 
  • kapusta kiszona 
  • 2 cebule 
  • 2 jajka surowe
  • 2 łyżki babki jajowatej
  • 1 łyżka mąki kokosowej

do panierowania

  • 1 jajko 
  • mąka kokosowa
  • smalec do smażenia a w wersji wege masło klarowane

 sposób przygotowania 
umyj i pokrój drobno pieczarki podsmaż na smalcu wraz z cebulą
na koniec dodaj odciśniętą kapustę kiszoną i wymieszaj, podsmaż wszystko ze sobą a gdy nieco przestygnie zmiel w maszynce do mięsa na grubych oczkach lub bardzo drobno posiekaj.
Przypraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki oraz dodaj babkę jajowatą, jajka surowe i posiekane jaja na twardo, mąkę kokosową. Bez nich niestety krokiety się rozpadają podczas smażenia.
Z powstałej masy formuj podłużne krokiety, każdy krokiet obtocz w jajku i mące kokosowej, smaż na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Jeśli masa jest wg ciebie za mokra i ciężko formować krokiety, podsyp mąką kokosową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie