zupa rybna - bulion

W restauracjach czesto zamawiam, wszędzie smakuje choć zawsze inaczej.
Tym razem odważyłam się i zrobiłam sama modyfikując wszelkie przepisy widziane w sieci.
Moja zupa została wykonana w wolnowarze, z którego korzystam od roku i wszystkim zabieganym polecam :)

Co potrzebujesz do zupy rybnej:

  • 2 głowy rybie (u mnie tołpyga biała)
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 łyżka soli
  • 1 2cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
Sposób wykonania:
Warzywa pokrój dowolnie (nie muszą być piękne bo ich nie zjadamy w uwagi na makro) 
włóż opłukane rybie głowy, dodaj przyprawy, zalej wodą zostawiając ok 2 cm od brzegu, przykryj przykrywką i nastaw czas gotowania na 4h  LOW

Gotowe.
Zupa jest doskonała, lekko słodka, lekko pikantna, taka jak trzeba. Bulion nie będzie klarowny jak mięsny a lekko mętny.
Możesz go wykorzystać jako bazę do innych zup, jednak zawsze w tle będzie aromat rybny.

3 komentarze:

Chrupiące tofu w czerwonym sosie