Smażony kalafior z tahini i harissą

To danie jest wyjątkowo bogate w smaki, które przywołują u mnie obrazy bliskiego wschodu.
Składniki bogate w mikro i makroelementy i dodatkowo świetnie wpisują się w nasze makro.

Do wykonania smażonego kalafiora z tahini i harissą potrzebujesz:

  • kalafior
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
sos:
  • 200ml śmietany 12%
  • 2 pełne łyżki pasty tahini
  • 1/4 łyżeczki pasty harissa
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli

Kalafiora podziel na różyczki, usmaż na smalcu, posól.
Osobno podsmaż cebulkę na złoto.
Do cebulki dodaj śmietanę i pozostałe składniki, zamieszaj. Całość dodaj do kalafiora i podawaj na ciepło.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie