pikantny ketchup bez cukru

Keto ketchup
Większość, jak nie wszystkie, ketchupy w sklepach mają sporo cukru, więc warto w tym miesiącu skorzystać z niskich cen pomidorów i zrobić własny ketchup. Korzystam z tej receptury od lat, przed dietą ketogeniczną robiłam go tradycyjnie z cukrem. Okazuje się jednak, że zastąpienie cukru erytrolem lub ksylitolem jest doskonałe, odpowiednio przygotowane słoiki dobrze trzymają.

Zacznij od umycia i wyparzenia słoików i zakrętek - ja robię to w zmywarce na najwyższym programie.
Ilość z przepisu wystarcza na około 5-7 słoiczków ok. 200ml

Potrzebujesz:


  • 1 szt średniej cukinii
  • 3 pomidory
  • 3 papryki słodkie
  • 1 peperoni lub chilli lub habanero
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 100 ml octu
  • 4 łyżki czubate ksylitolu lub erytrolu
  • 1.5 łyżki soli

Po umyciu warzyw i wyrążeniu gniazd nasiennych z papryk zmiksuj wszystko i gotuj minimum 30 minut odparowując nieco płynów. Na koniec zmiksuj jeszcze raz na gładko i wrzący ketchup wlewaj do słoiczków, natychmiast dokręć zakrętki i ustaw słoiki do góry dnem. Przykryj ręcznikiem by wolno stygły. Nie musisz ich pasteryzować.

Przygotuj etykietki i opisz słoiki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie