Ciasto z rabarbarem i wiśniami


Ciasto z rabarbarem i wiśniami 


  • 6 gałązek rabarbaru pociętych w cieniutkie plasterki 
  • około 400 g zamrożonych wypestkowanych wiśni 
  • 1 kubek mąki kokosowej 
  • 1/2 kubka mąki migdałowej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4-5 łyżek erytrytolu 
  • około 300 ml śmietany 18% 
  • 6 jajek
  • 200 - 250ml wody (nie dawaj całej od razu, dolewaj stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej ale nie lejącej)


Sposób przygotowania:

Na dno wysmarowanej odrobiną oleju kokosowego tortownicy o średnicy 28 cm wysyp pokrojony rabarbar.
Zmiksuj zamrożone wiśnie i wysyp je na rabarbar.
Następnie składniki na ciasto połącz ze sobą na gładko - gdyby masa była za sucha dolewaj wody i wyłóż masę na owoce.
Wygładź powierzchnię i piecz w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 50 - 55 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj przynajmniej 10 minut zanim pokroisz.
Po ukrojeniu wyjmuj łopatką lub nożem tak, by nie naruszyć struktury owoców i podawaj owocami do góry.
Nam najbardziej smakowało udekorowane 2 łyżkami śmietany 18% i łyżką masła orzechowego :-)

Ciasto wychodzi dość wilgotne, inne niż zwykłe kokosowe suchelce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie