Ciasto z rabarbarem i wiśniami
- 6 gałązek rabarbaru pociętych w cieniutkie plasterki
- około 400 g zamrożonych wypestkowanych wiśni
- 1 kubek mąki kokosowej
- 1/2 kubka mąki migdałowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek erytrytolu
- około 300 ml śmietany 18%
- 6 jajek
- 200 - 250ml wody (nie dawaj całej od razu, dolewaj stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej ale nie lejącej)
Sposób przygotowania:
Na dno wysmarowanej odrobiną oleju kokosowego tortownicy o średnicy 28 cm wysyp pokrojony rabarbar.
Zmiksuj zamrożone wiśnie i wysyp je na rabarbar.
Następnie składniki na ciasto połącz ze sobą na gładko - gdyby masa była za sucha dolewaj wody i wyłóż masę na owoce.
Wygładź powierzchnię i piecz w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 50 - 55 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj przynajmniej 10 minut zanim pokroisz.
Po ukrojeniu wyjmuj łopatką lub nożem tak, by nie naruszyć struktury owoców i podawaj owocami do góry.
Nam najbardziej smakowało udekorowane 2 łyżkami śmietany 18% i łyżką masła orzechowego :-)
Ciasto wychodzi dość wilgotne, inne niż zwykłe kokosowe suchelce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz