Kimchi z czerwonej kapusty


Kimchi to niezastąpiony dodatek w kuchni azjatyckiej, rodzaj szczególnej kiszonki zwykle dość pikantnej. Ja nieszczególnie Gustuję w rzeczach pikantnych więc zrobiłam wersję łagodną ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyście tam szczodrze sypnęli chili.
  • Pół główki czerwonej kapusty 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 1 łyżka soli himalajskiej 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 marchew 
  • 1 cebula 
  • 2 czubate łyżeczki erytrolu
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • ewentualnie chili 
Sposób przygotowania 
kapustę i pozostałe warzywa poszatkuj drobno i wrzuć do dużej miski. Dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i pozostaw na 3-4 godziny aby kapusta puściła sok.
Po tym czasie wpakuj wszystko ciasno ubijając do słoików. Staraj się, żeby sok przykrywał kapustę w przeciwnym razie spleśnieje. 
Pozostaw w kuchni przez 2 dni w temperaturze pokojowej a po tym czasie na 2- 3 dni włóż słoiki do lodówki.
 Kimchi gotowe.
Jest chrupiące smaczne, używamy go jako dodatek do obiadu lub do keto wrapów lub keto kanapek na wynos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie