Wolimy ten wytrawny sernik na zimno, z pomidorem lub ogórkiem. Na śniadanie lub kolację. Albo jak mamy na coś smaka a nie wiemy na co :-)
Ale i na ciepło jest doskonały.
W sezonie, gdy jest dostęp do świeżych liści buraka mangold można go robić przynajmniej raz w tygodniu i się nie znudzi!
Zimą wykorzystuję zamrożone liście, które przechowuję w pojemnikach w zamrażarce już wstępnie podsmażone z czosnkiem i solą.
Jeśli nie masz dostępu do liści tego buraka, spokojnie możesz go zastąpić szpinakiem i jarmużem.
Na ciasto:
- 100g mąki kokosowej,
- 100 g mąki migdałowej
- 80g oliwy,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłóż blaszkę formując wysoki rant. Jeśli potrzeba dolej wody lub dosyp mąki.Ja wykorzystałam tortownicę silikonową.
Jeśli korzystasz z metalowej formy, wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą.
- liście buraka (około 15 szt)
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka masła lub oleju kokosowego
W rondelku rozpuść nieco masła lub oleju kokosowego i podsmaż przez pół minuty wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Następne dodaj trzy pełne garście posiekanych mniej więcej liści buraka wraz z łodyżkami, posól (około 1/2 płaskiej łyżeczki) i smaż mieszając około minuty. Wyłącz.
Na farsz:
- 3 kostki sera białego (ok. 750g)
- 3-4 ząbki czosnku,
- 3 jajka,
- łyżeczka sody,
- sól (płaska łyżeczka)
- pieprz (płaska łyżeczka)
- kolendra (płaska łyżeczka)
- kilka posiekanych gałązek natki pietruszki
Składniki na farsz wyrób mikserem na gładką masę, będzie dość płynna.
Wylej połowę farszu na ciasto w tortownicy. Następnie na farsz wyłóż podsmażone liście burczane a na nie pozostały farsz.
Piecz w piekarniku w 180-190 st C przez około 1 godzinę.
Gdy masa się za mocno zrumieni, przykryj folią aluminiową. U mnie zwykle nie jest to konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz