Spodoba Wam się to wyśmienite danie.
Quishe to wytrawny placek pochodzący z Francji. Można go jeść na ciepło i na zimno.
Można dowolnie kombinować składniki farszu i dostosowywać go do sezonowych warzyw.
Przedstawiam Wam wersję z burakiem liściowym.
Składniki na ciasto:
- Kubek mąki migdałowej
- Cwiartka miękkiego masła
- Sól
- Jajko
Wyrób ciasto i wylep nim dno formy. U mnie silikonowa tortownica 25cm
Składniki na farsz
- 1 cebula
- 2 kubki pokrojonych liści buraka lisciowego lub szpinaku
- Oliwa
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
- Oregano
Usmaż wszystkie składniki na patelni i wyłóż na ciasto w tortownicy.
Pokrój kiełbaski na małe plasterki i dodaj na farsz.
Składniki na masę
- 6 jajek
- 330ml śmietany 30%
- Sól
- Pieprz
Zmiksuj składniki i wylej do tortownicy.
Właściwie to żałuję, że nie zrobiłam od razu podwójnej porcji, bo można zabrać quishe na zimno następnego dnia do szkoły lub pracy.
Wartości odżywcze
1 porcja - 600 g
Przykładowa porcja: 1 porcja - 600 g
| ||
w 100 g | w porcji 300 g | |
Wartość energetyczna | 1168 kJ 280,80 kcal | 3300 kJ 800,80 kcal |
Białko | 8,83 g | 25 g |
Węglowodany | 5,22 g | 16 g |
w tym: | ||
cukry | 1,80 g | 5 g |
Tłuszcz | 26,26 g | 79 g |
w tym: | ||
kwasy tłuszczowe nasycone | 8,87 g | 27 g |
Błonnik | 0,18 g | 0,9 g |
Sól | 0,03 g | 0,09 g |
Muszę zrobić! Wygląda pysznie 😁
OdpowiedzUsuń