Keto quishe- kisz


Spodoba Wam się to wyśmienite danie.
Quishe to wytrawny placek pochodzący z Francji. Można go jeść na ciepło i na zimno.
Można dowolnie kombinować składniki farszu i dostosowywać go do sezonowych warzyw.
Przedstawiam Wam wersję z burakiem liściowym.


Składniki na ciasto:

  • Kubek mąki migdałowej
  • Cwiartka miękkiego masła 
  • Sól 
  • Jajko
Wyrób ciasto i wylep nim dno formy. U mnie silikonowa tortownica 25cm

Składniki na farsz
  • 1 cebula 
  • 2 kubki pokrojonych liści buraka lisciowego lub szpinaku
  • Oliwa 
  • 1 ząbek czosnku 
  • Sól 
  • Pieprz
  • Oregano
Usmaż wszystkie składniki na patelni i wyłóż na ciasto w tortownicy.

Pokrój kiełbaski na małe plasterki i dodaj na farsz. 

Składniki na masę


  • 6 jajek
  • 330ml śmietany 30%
  • Sól
  • Pieprz

Zmiksuj składniki i wylej do tortownicy.

Piecz 40 minut w 190-200 st.C\
U nas w towarzystwie sałatki z pomidorów ze szczypiorem i majonezem.


Właściwie to żałuję,  że nie zrobiłam od razu podwójnej porcji, bo można zabrać quishe na zimno następnego dnia do szkoły lub pracy.


Wartości odżywcze

1 porcja - 600 g
Przykładowa porcja: 1 porcja - 600 g
w 100 gw porcji 300 g
Wartość energetyczna1168 kJ
280,80 kcal
3300 kJ
800,80 kcal
Białko8,83 g25 g
Węglowodany5,22 g16 g
w tym:
cukry1,80 g5 g
Tłuszcz26,26 g79 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone8,87 g27 g
Błonnik0,18 g0,9 g
Sól0,03 g0,09 g

1 komentarz:

Chrupiące tofu w czerwonym sosie