Keto zapiekanka z kapusty



Ta wyśmienita zapiekanka w jednej porcji ma 11g węgli, więc śmiało możesz ją zjeść na obiad lub zabrać w wersji na zimno do szkoły czy do pracy.
Przygotowanie jest bajecznie proste i nie zabierze Ci więcej czasu niż 15 minut plus czas pieczenia w piekarniku.

Uważam, że to wspaniały sposób na wykorzystanie świeżej kapusty, bo to bardzo cenne warzywo.
Zapiekanka z kapusty to propozycja bezmięsna, zatem ketowegetarianie będą zadowoleni.

Lista składników do keto zapiekanki z kapusty

około 1 kg kapusty (połowa średniej główki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
90 g masła
300ml śmietanki 30%
80g śmietany 18%
150g startego żółtego sera
3 jajka
1 łyżka mieszanki przypraw
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
150g mozzarelli

Sposób wykonania:

Nastaw piekarnik na 200 stC
Kapustę rozdrobnij w malakserze do takiej postaci jak w sałatce coleslav
Posiekaj cebulę i czosnek
podsmaż kapustę, cebulę i czosnek na patelni mieszając, około 8-10 minut
Dodaj śmietankę, śmietanę, przyprawy wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
Blaszkę wyłóż pergaminem lub matą silokonową.
Do zawartości patelni dodaj jajka, starty ser żółty i szybko wszystko wymieszaj, wyłóż na blaszkę.
Na wierzch rozłóż rozdrobnioną mozzarellę.
Piecz 45 minut aż wierzch zapiekanki będzie zrumieniony.

Smacznego :)
PS. Jak zrobisz od razu z podwójnej porcji, po wystudzeniu możesz zapiekankę poporcjować i zamrozić.

WARTOŚCI MAKRO
na 1 porcję ok. 200g
kalorie 527
Białko 11g
Tłuszcz 49g
węglowodany 11g
błonnik 4g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie