Dziś szybka, prosta i mega pyszna zupa brokułowa.
Chyba się nie oprę i zjem dokładkę.
- Cebula: 2 szt
- Brokuły świeże 400 g
- Woda: 2500 g
- Pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
- Przyprawa naturalna 15 g
- Sól kłodawska 2 łyżeczki
- riclettes - konfitura mięsna 150g
- Śmietanka kremowa słodka 30% 500 g
Sposób przygotowania:
Zupa brokułowa ze śmietanką.
W garnku rozgrzej konfiturę miesną riclettes z moich przepisów, dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojony drobno brokuł.
Smaż kilka minut mieszając, dolej wodę, dodaj przyprawy, gotuj pod przykryciem około 20 minut. Zmiksuj blenderem, dodaj śmietankę i ew. dopraw do smaku.
My do zupy daliśmy makaron konjak, który nie wawiera węglowodanów.
Wartości odżywcze
1 porcja - 300 g
Przykładowa porcja: 1 porcja - 300 g
| ||
w 100 g | w porcji 300 g | |
Wartość energetyczna | 285 kJ 69,08 kcal | 854 kJ 207,24 kcal |
Białko | 0,91 g | 2,73 g |
Węglowodany | 1,19 g | 3,57 g |
w tym: | ||
cukry | 0,48 g | 1,44 g |
Tłuszcz | 6,74 g | 20,22 g |
w tym: | ||
kwasy tłuszczowe nasycone | 4,04 g | 12,12 g |
Błonnik | 0,00 g | 0,00 g |
Sól | 0,30 g | 0,90 g |
Magnez | 0,23 mg | 0,69 mg |
Jod | 6,43 µg | 19,29 µg |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz