Keto zupa brokułowa ze śmietanką

Zupy mogłabym jeść codziennie. A gorące zupy nawet częściej :-)
Dziś szybka, prosta i mega pyszna zupa brokułowa.
Chyba się nie oprę i zjem dokładkę.


  • Cebula: 2 szt
  • Brokuły świeże 400 g
  • Woda: 2500 g
  • Pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • Przyprawa naturalna 15 g
  • Sól kłodawska 2 łyżeczki
  • riclettes - konfitura mięsna 150g
  • Śmietanka kremowa słodka 30%  500 g


Sposób przygotowania:

Zupa brokułowa ze śmietanką.
W garnku rozgrzej konfiturę miesną riclettes z moich przepisów, dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojony drobno brokuł.
Smaż kilka minut mieszając, dolej wodę, dodaj przyprawy, gotuj pod przykryciem około 20 minut. Zmiksuj blenderem, dodaj śmietankę i ew. dopraw do smaku.

My do zupy daliśmy makaron konjak, który nie wawiera węglowodanów.


Wartości odżywcze

1 porcja - 300 g
Przykładowa porcja: 1 porcja - 300 g
w 100 gw porcji 300 g
Wartość energetyczna285 kJ
69,08 kcal
854 kJ
207,24 kcal
Białko0,91 g2,73 g
Węglowodany1,19 g3,57 g
w tym:
cukry0,48 g1,44 g
Tłuszcz6,74 g20,22 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone4,04 g12,12 g
Błonnik0,00 g0,00 g
Sól0,30 g0,90 g
Magnez0,23 mg0,69 mg
Jod6,43 µg19,29 µg
PS. Jednak nie zjem dokładki. Ośrodek sytości otrzymał informację, że jest objedzony po uszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie