Wszystkie.
Zawsze.
Do wszystkiego :D
Moje wegetariaństwo trwało z małymi przerwami około 20 lat, to dużo czasu by utrwalić nawyki jedzenia warzyw kilka razy dziennie.
Z niemałym żalem przyszło nam z rodziną na keto porzucić kartofelki i buraczki na ciepło, aczkolwiek planuję mini porcyjki włączyć od czasu do czasu licząc oczywiście węgle.
Dziś zapraszamy na jedno z naszych ulubionych keto wegetariańskich dań : warzywa z piekarnika, których przygotowanie trwa około 6 minut.
Zacznij od rozgrzania piekarnika.
Potrzebujesz:
- Kalafior: 1 świeży
- Bakłażan: 2 szt
- Cukinia: 1 szt średnia
- Ocet winny (my sami robimy ale możesz użyć np jabłkowego)
- Brokuły mrożone 340 g
- Oliwa 200 g
- Sól kłodawska 1 płaska łyżka
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa umyj i pokrój na dowolne cząstki i wyłóż na dużą blachę piekarnika.
W misce zmieszaj oliwę, ocet i przyprawy, polej nimi warzywa, zamieszaj rękami.
Wstaw do nagrzanego do 190 st C piekarnika i piecz bez termoobiegu około 55-60 minut.
Podana ilość wystarczy dla 4-5 głodnych osób.
Wartości odżywcze
1 porcja - 300 g
Przykładowa porcja: 1 porcja - 300 g
| ||
w 100 g | w porcji 300 g | |
Wartość energetyczna | 474 kJ 113,17 kcal | 1421 kJ 339,51 kcal |
Białko | 1,37 g | 4,11 g |
Węglowodany | 2,72 g | 8,16 g |
w tym: | ||
cukry | 0,00 g | 0,00 g |
Tłuszcz | 10,54 g | 31,62 g |
w tym: | ||
kwasy tłuszczowe nasycone | 0,00 g | 0,00 g |
Błonnik | 0,00 g | 0,00 g |
Sól | 0,39 g | 1,17 g |
Magnez | 0,32 mg | 0,96 mg |
Jod | 9,16 µg | 27,48 µg |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz