Warzywa z piekarnika

Uwielbiamy warzywa.
Wszystkie.
Zawsze.
Do wszystkiego :D
Moje wegetariaństwo trwało z małymi przerwami około 20 lat, to dużo czasu by utrwalić nawyki jedzenia warzyw kilka razy dziennie.
Z niemałym żalem przyszło nam z rodziną na keto porzucić kartofelki i buraczki na ciepło, aczkolwiek planuję mini porcyjki włączyć od czasu do czasu licząc oczywiście węgle.

Dziś zapraszamy na jedno z naszych ulubionych keto wegetariańskich dań : warzywa z piekarnika, których przygotowanie trwa około 6 minut.

Zacznij od rozgrzania piekarnika.





Potrzebujesz:

  • Kalafior: 1 świeży
  • Bakłażan: 2 szt
  • Cukinia: 1 szt średnia
  • Ocet winny (my sami robimy ale możesz użyć np jabłkowego)
  • Brokuły mrożone 340 g
  • Oliwa 200 g
  • Sól kłodawska 1 płaska łyżka


Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyj i pokrój na dowolne cząstki i wyłóż na dużą blachę piekarnika.
W misce zmieszaj oliwę, ocet i przyprawy, polej nimi warzywa, zamieszaj rękami.
Wstaw do nagrzanego do 190 st C piekarnika i piecz bez termoobiegu około 55-60 minut.
Podana ilość wystarczy dla 4-5 głodnych osób.

Wartości odżywcze

1 porcja - 300 g
Przykładowa porcja: 1 porcja - 300 g
w 100 gw porcji 300 g
Wartość energetyczna474 kJ
113,17 kcal
1421 kJ
339,51 kcal
Białko1,37 g4,11 g
Węglowodany2,72 g8,16 g
w tym:
cukry0,00 g0,00 g
Tłuszcz10,54 g31,62 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone0,00 g0,00 g
Błonnik0,00 g0,00 g
Sól0,39 g1,17 g
Magnez0,32 mg0,96 mg
Jod9,16 µg27,48 µg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie