Sałatka z tuńczykiem i porem

Sałatkę z tuńczykiem i porem możesz potraktować jak samodzielny posiłek, jest bowiem dość sycąca i treściwa. Dodałabym do niej jeszcze rzodkiewki, ale nie miałam.

Wszystko co potrzebujesz do tej pysznej sałatki to:


  • 1 średniej wielkości por 
  • pół kapusty pekińskiej drobno posiekanej 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • 4 łyżki majonezu 
  • sól 
  • pieprz 
  • pół awokado 
  • 5 jajek ugotowanych na twardo 
  • przyprawy
  • kiełki - u mnie rzeżucha i brokuł



Sposób wykonania:


  •  najpierw ugotuj jajka na twardo i ostudź 
  • pokrój drobno por, kapustę pekińską i awokado 
  • otwórz puszkę tuńczyka i wraz z sokiem własnym wlej do pokrojonych warzyw 
  • dodaj posiekane jajka 
  • przypraw
  • wymieszaj 
  • daj jej się przegryźć przez godzinkę i zjadaj na zdrowie

Wartości odżywcze

1 porcja - 100 g
Przykładowa porcja: 1 porcja - 100 g
w 100 gw porcji 100 g
Wartość energetyczna637 kJ
152,19 kcal
637 kJ
152,19 kcal
Białko8,01 g8,01 g
Węglowodany3,65 g3,65 g
w tym:
cukry0,00 g0,00 g
Tłuszcz11,61 g11,61 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone0,00 g0,00 g
Sól0,46 g0,46 g
Jod14,25 µg14,25 µg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie