Rilletes to znakomita francuska alternatywa dla smalcu a jak wiadomo, kto, jak kto, ale Francuzi na gotowaniu znają się jak nikt inny.
Sam Honore de Balzac w swojej powieści "Lilie w dolinie" złożył hołd rillettes, przysmaku swojego rodzinnego miasta Tours. Porównywał rillons do smażonych trufli, a rilletes podniósł do rangi brązowej konfitury.
Tradycja rillettes sięga gdzieś wieku około XV i w niezmienionej prawie formie przetrwała do dziś na podejrzenie myśl przywołując, że nie stało się to bezpodstawnie.
Łatwo smarujące się rillettes serwuje się z lekko przypieczonym chlebem a należy podawać je w temperaturze pokojowej dla uzyskania lepszego smaku.
We Francji podaje się do tej prostej przekąski kwaskowate białe wino Vouvray, tworzące przyjemny kontrast z treściwym i aromatycznym rillettes.
Jedyne zmiany jakie wprowadziłam, to użycie podgardla zamiast słoniny i gotowałam w szybkowarze dwukrotnie po około 40 minut.
500 g łopatki
500 g słoniny (ja użyłam podgardla z małej masarni)
100 g wędzonego boczku (również z prywatnej masarni)
7 goździków
1 łyżka startego imbiru
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
4 liście laurowe
125 ml wody
sól i pieprz
1. Pokrój całe mięso w małe kawałki – powiedzmy 3x3 cm
2. Przełóż do garnka pokrojoną łopatkę, boczek i słoninę, dolej wody i wrzuć goździki i liście laurowe
3. Gotuj na malutkim ogniu przez 3 godziny mieszając, co 15 minut
4. Po drugiej godzinie gotowania mięso zacznie się rozwarstwiać – wtedy je posól i popieprz
5. 5 minut przed końcem dodaj resztę przypraw
Smacznego powiedzieć w tym momencie to jakby żart bo rillettes to prawdziwa brązowa konfitura dla wymagającego podniebienia a przy tym prosta jak 40 centymetrowa linijka.
Przełóż do glinianego naczynia z pokrywką i przechowuj w chłodzie.
Wartości odżywcze
1 porcja - 10 g
Przykładowa porcja: 1 porcja - 10 g
| ||
w 100 g | w porcji 10 g | |
Wartość energetyczna | 1463 kJ 349,74 kcal | 146 kJ 34,97 kcal |
Białko | 11,88 g | 1,19 g |
Węglowodany | 0,52 g | 0,05 g |
w tym: | ||
cukry | 0,00 g | 0,00 g |
Tłuszcz | 35,91 g | 3,59 g |
w tym: | ||
kwasy tłuszczowe nasycone | 0,00 g | 0,00 g |
Sól | 0,61 g | 0,06 g |
Jod | 18,55 µg | 1,85 µg |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz