Rilettes - keto konfitura zamiast smalcu

Rillettes – brązowa konfitura - przepis znaleziony na cincin i cytowany dosłownie za autorką

Rilletes to znakomita francuska alternatywa dla smalcu a jak wiadomo, kto, jak kto, ale Francuzi na gotowaniu znają się jak nikt inny.
Sam Honore de Balzac w swojej powieści "Lilie w dolinie" złożył hołd rillettes, przysmaku swojego rodzinnego miasta Tours. Porównywał rillons do smażonych trufli, a rilletes podniósł do rangi brązowej konfitury.
Tradycja rillettes sięga gdzieś wieku około XV i w niezmienionej prawie formie przetrwała do dziś na podejrzenie myśl przywołując, że nie stało się to bezpodstawnie.
Łatwo smarujące się rillettes serwuje się z lekko przypieczonym chlebem a należy podawać je w temperaturze pokojowej dla uzyskania lepszego smaku.
We Francji podaje się do tej prostej przekąski kwaskowate białe wino Vouvray, tworzące przyjemny kontrast z treściwym i aromatycznym rillettes.


Jedyne zmiany jakie wprowadziłam, to użycie podgardla zamiast słoniny i gotowałam w szybkowarze dwukrotnie po około 40 minut.

500 g łopatki
500 g słoniny (ja użyłam podgardla z małej masarni)
100 g wędzonego boczku (również z prywatnej masarni)
7 goździków
1 łyżka startego imbiru
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
4 liście laurowe
125 ml wody
sól i pieprz


1. Pokrój całe mięso w małe kawałki – powiedzmy 3x3 cm
2. Przełóż do garnka pokrojoną łopatkę, boczek i słoninę, dolej wody i wrzuć goździki i liście laurowe
3. Gotuj na malutkim ogniu przez 3 godziny mieszając, co 15 minut
4. Po drugiej godzinie gotowania mięso zacznie się rozwarstwiać – wtedy je posól i popieprz
5. 5 minut przed końcem dodaj resztę przypraw
Smacznego powiedzieć w tym momencie to jakby żart bo rillettes to prawdziwa brązowa konfitura dla wymagającego podniebienia a przy tym prosta jak 40 centymetrowa linijka.


Przełóż do glinianego naczynia z pokrywką i przechowuj w chłodzie.


Wartości odżywcze

1 porcja - 10 g
Przykładowa porcja: 1 porcja - 10 g
w 100 gw porcji 10 g
Wartość energetyczna1463 kJ
349,74 kcal
146 kJ
34,97 kcal
Białko11,88 g1,19 g
Węglowodany0,52 g0,05 g
w tym:
cukry0,00 g0,00 g
Tłuszcz35,91 g3,59 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone0,00 g0,00 g
Sól0,61 g0,06 g
Jod18,55 µg1,85 µg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie