Keto pizza z cukinią


Muszę przyznać, że keto pizze smakują nam bardziej niż tradycyjne :-D  Dodatkowo po keto pizzy nie mamy uczucia obżarstwa i ciężkości, jak po tradycyjnej. Są jeszcze inne korzyści. Np. jedząc tradycyjną, włoską pizzę potrafiliśmy jej  w cztery osoby zjeść dwie blachy a pizzy w wersji keto wystarcza PÓŁ blachy :D Szok. Dlatego resztę zabieramy na zimno do pracy lub szkoły. 
Zapraszam Was na keto pizzę na spodzie z kalafiora. Wykonanie jej zajmie Wam nie więcej niż 10 minut plus 30 minut pieczenia.
Zacznij od nastawienia piekarnika na 200 st.

Składniki na ciasto:
  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 3 jajka
  • około 100g żółtego sera (u mnie twarta mozzarella)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
Sposób wykonania pizzy z cukinią:

Kalafior i ser rozdrobnij w malakserze i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Posmaruj blachę piekarnika oliwą i ugnieć masę kalafiorową łopatką lub dłońmi.

Składniki na pizzę
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 1 niewielka cukinia
  • ew. pocięta w plastry kiełbasa
  • ser mozzarella lub inny żółty w plastrach
  • oregano
  • przyprawa bazylia/czostek niedźwiedzi/suszone pomidory

uformowana masa kalafiorowa
posmarowana koncentratem

Na ufmowanej masie kalafiorowej rozsmaruj koncentrat pomidorowy. Bardzo się tu przydaje pędzel silikonowy.
Na tym ułóż pokrojoną w cienkie plastry cukinię i ew. kiełbasę, posyp obficie oregano i przyprawą, ułóż plastry sera, jeszcze raz posyp oregano i zapiekaj w piekarniku około 30 minut.

Pokrój gorącą na dowolne kawałki i wykładając na talerze pamiętaj, że gorący spód to nie zwarte ciasto. Będzie zwarte dopiero, gdy ostygnie. Zatem na talerze wykładaj pizzę pomagając sobie łopatką do tortów lub dwiema.
Smacznego! 
Dajcie znać, czy smakowała.




przed pieczeniem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie