Keto ciasto czekoladowo-kawowe


Pewnie już się zorientowaliście, że najbardziej lubię przepisy szybkie, żeby nie powiedzieć błyskawiczne.
Tak samo jest i z tym ciastem.
Porcja dla 4 osób.

składniki na ciasto czekoladowo-kawowe:

  • 1/2 kubka mąki migdałowej
  • 1/4 kubka maki kokosowej
  • 1/2 kubka erytrytolu
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 ml oliwy
  • 1 opakowanie gorzkiej czekolady - u mnie 99% kakao Lindt
  • 2 jajka
  • ok. 50 ml esspresso
  • ekstrakt waniliowy 
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj.
Wylej na formę silikonową i piecz 35 minut w 180 st C.
Moja forma ma 26 cm średnicy i dlatego ciasto jest płaskie. Jeśli chcesz wyższe, użyj mniejszej formy. 
Sprawdź patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest gotowe, patyczek powinien być suchy po nakłuciu ciasta.

Ciasto ma przyjemną teksturę i smak. Można jeszcze ciepłe ciasto podać z gałką keto lodów lub bitą śmietaną i truskawkami lub borówkami.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie