Pewnie już się zorientowaliście, że najbardziej lubię przepisy szybkie, żeby nie powiedzieć błyskawiczne.
Tak samo jest i z tym ciastem.
Porcja dla 4 osób.
składniki na ciasto czekoladowo-kawowe:
- 1/2 kubka mąki migdałowej
- 1/4 kubka maki kokosowej
- 1/2 kubka erytrytolu
- 1 łyżka łusek babki jajowatej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 ml oliwy
- 1 opakowanie gorzkiej czekolady - u mnie 99% kakao Lindt
- 2 jajka
- ok. 50 ml esspresso
- ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj.
Wylej na formę silikonową i piecz 35 minut w 180 st C.
Moja forma ma 26 cm średnicy i dlatego ciasto jest płaskie. Jeśli chcesz wyższe, użyj mniejszej formy.
Sprawdź patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest gotowe, patyczek powinien być suchy po nakłuciu ciasta.
Moja forma ma 26 cm średnicy i dlatego ciasto jest płaskie. Jeśli chcesz wyższe, użyj mniejszej formy.
Sprawdź patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest gotowe, patyczek powinien być suchy po nakłuciu ciasta.
Ciasto ma przyjemną teksturę i smak. Można jeszcze ciepłe ciasto podać z gałką keto lodów lub bitą śmietaną i truskawkami lub borówkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz