Czas, gdy kapusta jest młoda, miękka i taka wyjątkowa należy wykorzystać i dlatego powstał keto przepis na młodą kapustę z zasmażką i koperkiem!
Częstujcie się.
Co potrzebujesz by w 15 minut mieć to pyszne danie?
- 1 główka młodej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego)
- sól
- pieprz
- 300-400ml wody
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
na zasmażkę:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka czubata mąki kokosowej
Sposób wykonania:
Cebulę usmaż na złoto na maśle.
Do dużego garnka wlej wodę i włóż posiekaną niezbyt drobno kapustę. Dodaj przyprawy i gotuj od czasu do czasu miejszając, aż kapusta zmięknie (około 10 minut)
W tym czasie rozgrzej masło na patelni i gdy się rozpuści, dodaj mąkę kokosową i mieszaj aż się lekko zrumieni - dosłownie 20-30 sekund. Wlej do garnka z kapustą i zamieszaj.
Spróbuj, ew. dopraw solą i pieprzem.
Posiekaj drobno pęczek koperku, dorzuć do kapusty, zamieszaj i podawaj gorące.
Wartości odżywcze
1 porcja - 400 g
Przykładowa porcja: 1 porcja - 400 g
| ||
w 100 g | w porcji 400 g | |
Wartość energetyczna | 205 kJ 49,48 kcal | 822 kJ 197,92 kcal |
Białko | 1,15 g | 4,60 g |
Węglowodany | 4,62 g | 18,48 g |
w tym: | ||
cukry | 0,40 g | 1,60 g |
Tłuszcz | 3,21 g | 12,84 g |
w tym: | ||
kwasy tłuszczowe nasycone | 1,95 g | 7,80 g |
Sól | 0,00 g | 0,00 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz