Keto Młoda kapusta z koperkiem i z zasmażką

Tego smaku wiosną nigdy za wiele. Kojarzy mi się z wiosną u babci, z czasem beztroskim i szczęśliwym, gdy jedynym moim obowiązkiem było BYĆ :-).
Czas, gdy kapusta jest młoda, miękka i taka wyjątkowa należy wykorzystać i dlatego powstał keto przepis na młodą kapustę z zasmażką i koperkiem!
Częstujcie się.

Co potrzebujesz by w 15 minut mieć to pyszne danie?

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego)
  • sól
  • pieprz
  • 300-400ml wody
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
na zasmażkę:
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka czubata mąki kokosowej
Sposób wykonania:

Cebulę usmaż na złoto na maśle.
Do dużego garnka wlej wodę i włóż posiekaną niezbyt drobno kapustę. Dodaj przyprawy i gotuj od czasu do czasu miejszając, aż kapusta zmięknie (około 10 minut)
W tym czasie rozgrzej masło na patelni i gdy się rozpuści, dodaj mąkę kokosową i mieszaj aż się lekko zrumieni - dosłownie 20-30 sekund. Wlej do garnka z kapustą i zamieszaj.
Spróbuj, ew. dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj drobno pęczek koperku, dorzuć do kapusty, zamieszaj i podawaj gorące.



Wartości odżywcze

1 porcja - 400 g
Przykładowa porcja: 1 porcja - 400 g
w 100 gw porcji 400 g
Wartość energetyczna205 kJ
49,48 kcal
822 kJ
197,92 kcal
Białko1,15 g4,60 g
Węglowodany4,62 g18,48 g
w tym:
cukry0,40 g1,60 g
Tłuszcz3,21 g12,84 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone1,95 g7,80 g
Sól0,00 g0,00 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie