Keto lody są równie dobre jak z najlepszej lodziarni - aby były puszyste, masę w trakcie zamrażania trzeba kilkanaście razy przemieszać, w przeciwnym wypadku masa będzie twarda, jak lód, nie da się nabrać gałkownicą ani łyżką.
Składniki na najlepsze kremowe keto lody waniliowo-śmietankowe
- 10 żółtek
- 50 g erytrolu
- 750 ml śmietanki 30%
- 10 kropli olejku waniliowego
Żółtka zmiksować z erytrolem jak na kogel-mogel. Dodać aromat waniliowy pod koniec ubijania
Śmietankę zmiksować na sztywno w osobnym pojemniku;
Połączyć obie masy delikatnie mieszając, dodając przy tym pomału rozpuszczony słodzik
Przelej masę do formy i włóż do zamrażarki. Mieszaj co około 30 minut by lody były puszyste.
W moim przypadku mieszaniem zajmuje się maszyna.
Mniam!
wita, a mozesz wstawic zdjecie jaka masz maszyne do mieszania lodow?
OdpowiedzUsuń