Keto Lody śmietankowo-waniliowe

Nie wiem, jak Wy, ale ja sobie nie wyobrażam lata bez lodów.
Keto lody są równie dobre jak z najlepszej lodziarni - aby były puszyste, masę w trakcie zamrażania trzeba kilkanaście razy przemieszać, w przeciwnym wypadku masa będzie twarda, jak lód, nie da się nabrać gałkownicą ani łyżką.

Składniki na najlepsze kremowe keto lody waniliowo-śmietankowe

  • 10 żółtek
  • 50 g erytrolu
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 10 kropli olejku waniliowego



Żółtka zmiksować z erytrolem jak na kogel-mogel. Dodać aromat waniliowy pod koniec ubijania
Śmietankę zmiksować na sztywno w osobnym pojemniku;
Połączyć obie masy  delikatnie mieszając, dodając przy tym  pomału rozpuszczony słodzik
Przelej masę do formy i włóż do zamrażarki. Mieszaj co około 30 minut by lody były puszyste.
W moim przypadku mieszaniem zajmuje się maszyna.

Mniam!

1 komentarz:

  1. wita, a mozesz wstawic zdjecie jaka masz maszyne do mieszania lodow?

    OdpowiedzUsuń

Chrupiące tofu w czerwonym sosie