Pieczywo chrupkie z nasion oleistych

Pojawiły się w sklepach takie pyszne chrupiące "chlebki" z nasion. Czasem je kupowaliśmy, ale przecież można je zrobić samemu, dodając ulubione dodatki :-)

Inspiracją i wzorem był dla mnie filmik na youtube, który pojawił mi się w propozycjach nie wiadomo jak i skąd klik

Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała :D

pieczywo chrupkie z nasion oleistych


Bardzo nam wszystkim smakują, więc przepis podaję za autorem na większą porcję.

Co potrzebujesz do zrobienia swoich najlepszych chrupkich chlebków:



  • 1 szklanka nasion złotego lnu
  • 2 szklanki nasion brązowego lnu
  • 100g nasion słonecznka
  • 50g nasion sezamu
  • 100g nasion dyni
  • 25g czarmuszki


zalej około 600 ml wody i zostaw na noc

Nasiona wchłoną wodę.

Rano dodaj:

  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki suszonego szczypiorku
  • 5 łyżek suszonego lubczyku
  • 6 łyżek bazylii
  • 6 łyżek oregano
  • 1 łyżkę zmielonego kminku
  • 1 łyżka kozieradki mielonej
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżkę soli
  • 3 łyżki suszonego czosnku mielonego
  • 3 łyżki suszonej cebuli mielonej

Dokładnie wymieszaj i rozłóż na piętrach suszarki do suszenia grzybów na papierze do pieczenia lub macie silikonowej masę o grubości około 1 cm. Aby nie przywarło do papieru, natłuść go oliwą.


Po rozsmarowaniu masy "pokrój" ja od razu na porcje, nie będą się łamać i kruszyć przy dzieleniu.

Susz około 12 godzin i gotowe.
Dzieki suszeniu w suszarce nie poddajesz nasion wysokiej temperaturze i zachowujesz właściwości olejów.
Chlebki są wyśmienite z plastrem masła 😇

chlebki chrupkie z nasion oleistych
Makra:
Całość - 5814 kcal = 36 kromek
220g białko
204g węgle
431 tłuszcz
1 'kromka' = 161kcal, 6g białko,  5,6g węgli, 12g tłuszcz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie