Porządkując dzisiaj ogród odkryłam bulwy topinamburu. Jest to co prawda roślina dość bogata w węglowodany, jednak w ilości z przepisu na porcję ich ilość jest symboliczna.
Warto wprowadzić bulwy słonecznika bulwiastego do jadłospisu. Mają pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową i tłuszczową organizmu. Warzywo usprawnia przemiany energetyczne cukrów i tłuszczów. Systematyczne spożywanie bulw przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. Topinambur przeciwdziała nadciśnieniu i zbyt niskiemu ciśnieniu. Bulwy słonecznika bulwiastego posiadają właściwości moczopędne oraz wywierają korzystnie na funkcjonowanie nerek. Regularne spożywanie topinamburu pomaga zapobiegać nefropatii i hipercholesterolemii. W świetle aktualnej wiedzy bulwy słonecznika bulwiastego mogą pełnić również rolę immunostymulatora działając osłonowo na wątrobę.Bulwy słonecznika bulwiastego zawierają szereg witamin i minerałów. Warzywo jest źródłem witaminy C i witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6); minerałów: krzemu, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i miedzi. Warto spożywać je w celu wzmocnienia układu odpornościowego oraz przeciwdziałania stanom przewlekłego zmęczenia.
Składniki do wykonania muffinek z topinamburem:
- Cebula: 50 g
- Ser żółty Gouda - 100 g
- Słonecznik bulwiasty, topinambur: 80 g
- Czosnek świeży - 10 g (2-3 ząbki)
- Jajko 4 szt
- Oliwa: 20 g
- Babka jajowata (łupina) : 15 g
- Sol
- Pieprz
- Papryka ostra
- 25g liści buraka liściowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz