Muffiny wytrawne z topinamburem

Porządkując dzisiaj ogród odkryłam bulwy topinamburu. Jest to co prawda roślina dość bogata w węglowodany, jednak w ilości z przepisu na porcję ich ilość jest symboliczna.
Warto wprowadzić bulwy słonecznika bulwiastego do jadłospisu. Mają pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową i tłuszczową organizmu. Warzywo usprawnia przemiany energetyczne cukrów i tłuszczów. Systematyczne spożywanie bulw przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. Topinambur przeciwdziała nadciśnieniu i zbyt niskiemu ciśnieniu. Bulwy słonecznika bulwiastego posiadają właściwości moczopędne oraz wywierają korzystnie na funkcjonowanie nerek. Regularne spożywanie topinamburu pomaga zapobiegać nefropatii i hipercholesterolemii. W świetle aktualnej wiedzy bulwy słonecznika bulwiastego mogą pełnić również rolę immunostymulatora działając osłonowo na wątrobę.

   Bulwy słonecznika bulwiastego zawierają szereg witamin i minerałów. Warzywo jest źródłem witaminy C i witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6); minerałów: krzemu, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i miedzi. Warto spożywać je w celu wzmocnienia układu odpornościowego oraz przeciwdziałania stanom przewlekłego zmęczenia.

Składniki do wykonania muffinek z topinamburem:
  • Cebula: 50 g
  • Ser żółty Gouda - 100 g
  • Słonecznik bulwiasty, topinambur: 80 g
  • Czosnek świeży - 10 g (2-3 ząbki)
  • Jajko 4 szt
  • Oliwa: 20 g
  • Babka jajowata (łupina) : 15 g
  • Sol
  • Pieprz
  • Papryka ostra
  • 25g liści buraka liściowego
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i rozdrobnij.
Gotową masę rozmieść w foremkach na muffiny.
Piecz 25-30 minut w 180stC
Z podanych składników wychodzi 9 szt.



Wartości odżywcze

1 porcja - 45 g
Przykładowa porcja: 1 porcja - 45 g






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie