Keto pasztet smarowidło kanapkowe i do wszystkiego.
Ten pasztet to niezła bomba tłuszczowa. Główny składnik, podgardle, to niemal sam tłuszcz, zatem jak potrzebujesz podbić ilość tłuszczu w Twoim jadłospisie, ten pasztet będzie doskonałym sposobem.Składniki:
2,5 kg podgardla
2 kg wątróbki
4 cebule
2 łyżki suszonego czosnku
3 łyżki majeranku
1 duża łyżka soli
1 łyżeczka czubata pieprzu
Sposób wykonania tego pysznego pasztetu:
Podgardle zmiel w maszynce do mięsa na drobnych oczkach.
Wątróbkę usmaż z cebulą i również zmiel w maszynce.
Dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i nakładaj do słoików. Zamknij porządnie i wstaw do zimnego piekarnika i pasteryzuj 70 minut w piekarniku, w temperaturze 110 stopni Celsjusza pierwszego dnia i tyle samo czasu następnego dnia.
Pasztet jest gotowy do użycia.
Opisz słoiczki, żeby za 5 miesięcy pamiętać co jest w środku :-)
Smaruj nim co tylko chcesz. Nam bardzo smakuje plaster cukinii posmarowany tym pasztetem oraz udekorowany rzodkiewką i szczypiorkiem lub ogórkiem kiszonym.
Podobnie ze świeżą papryką, którą traktujemy jak normalni ludzie chleb :-)
Smacznego i na zdrowie!
Wartości odżywcze
1 porcja - 10 g
Przykładowa porcja: 1 porcja - 10 g
| ||
| w 100 g | w porcji 10 g | |
| Wartość energetyczna | 1417 kJ 338,74 kcal | 142 kJ 33,87 kcal |
| Białko | 11,71 g | 1,17 g |
| Węglowodany | 1,30 g | 0,13 g |
| w tym: | ||
| cukry | 0,00 g | 0,00 g |
| Tłuszcz | 35,46 g | 3,55 g |
| w tym: | ||
| kwasy tłuszczowe nasycone | 0,00 g | 0,00 g |
| Sól | 0,32 g | 0,03 g |
| Jod | 9,90 µg | 0,99 µg |

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz