W moim domu zupy jadamy często, nie tylko na obiad. Często jemy zupę na śniadanie, co uważam za lepsze rozwiązanie od płatków na mleku :-)
Często też zabieram słoik zupy do pracy.
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1czerwona papryka
- 1/4 kostki smalcu
- 500 g mięsa mielonego
- 150 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 spore garście jarmużu
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki łusek babki jajowatej
- pół łyżeczki przyprawy curry
- 1/3 łyżeczki nasion kminku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki oraz na przykład tandoori masala
- sproszkowane chili do smaku
Sposób wykonania:
Do garnka włóż smalec i po jego rozgrzaniu dodaj pokrojoną cebulę wraz z marchewką i pietruszką, drobno posiekanym czosnkiem i papryką.
Podsmaż do zrumienienia, dopraw.
Dodaj mięso mielone, podsmaż chwilę mieszając i zalej pięcioma litrami wody.
Gotuj mieszając od czasu do czasu.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj posiekany jarmuż oraz śmietanę, ewentualnie dopraw jeśli potrzeba i podawaj na zdrowie.
Ponieważ ja nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, robię tej zupy od razu 10 l i po zagotowaniu część odrazu przelewam do litrowych słoików. Zakręcam natychmiast i zostawiam do ostudzenia pod kocykiem. Dzięki temu zakrętki zostaną zassane i zupę w ten sposób można przechowywać kilka tygodni w lodówce i sięgać po nią kiedy się chce.
U nas w domu zupa często jest posiłkiem na śniadanie, zwłaszcza w zimne dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz