Sycąca i rozgrzewająca keto zupa

Nic tak dobrze nie robi, jak miska gorącej i pysznej zupy w zimny dzień.
W moim domu zupy jadamy często, nie tylko na obiad. Często jemy zupę na śniadanie, co uważam za lepsze rozwiązanie od płatków na mleku :-)

Często też zabieram słoik zupy do pracy.
 Składniki na wielki gar zupy (6l)

  • 2 duże cebule 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1czerwona papryka 
  • 1/4 kostki smalcu 
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 150 g śmietany 18% 
  • sól 
  • pieprz 
  • majeranek 
  • 2 spore garście jarmużu 
  • 200 g koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki łusek babki jajowatej 
  • pół łyżeczki przyprawy curry 
  • 1/3 łyżeczki nasion kminku 
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki oraz na przykład tandoori masala 
  • sproszkowane chili do smaku


Sposób wykonania:

Do garnka włóż smalec i po jego rozgrzaniu dodaj pokrojoną cebulę wraz z marchewką i pietruszką,  drobno posiekanym czosnkiem i papryką.
Podsmaż do zrumienienia, dopraw.
Dodaj mięso mielone, podsmaż chwilę mieszając i zalej pięcioma litrami wody.
Gotuj mieszając od czasu do czasu.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj posiekany jarmuż oraz śmietanę, ewentualnie dopraw jeśli potrzeba i podawaj na zdrowie.

Ponieważ ja nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, robię tej zupy od razu 10 l i po zagotowaniu część odrazu przelewam do litrowych słoików. Zakręcam natychmiast i zostawiam do ostudzenia pod kocykiem. Dzięki temu zakrętki zostaną zassane i zupę w ten sposób można przechowywać kilka tygodni w lodówce i sięgać po nią kiedy się chce.
U nas w domu zupa często jest posiłkiem na śniadanie, zwłaszcza w zimne dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie