
Poznałam go dzięki blogowi Oli olalalchf i uważam, że to świetne danie sprawdzi się również na przyjęciach dla rodziny i znajomych.
Robiłam tę roladę już wielokrotnie - dla naszej czwórki to porcja na wynos na 2 dni. Oczywiście zabieramy do tego zieleninę albo sałatki albo ogórki kiszone.
Składniki potrzebne na ciasto:
4 jajka
2 łyżki majonezu
350 g żółtego sera (u mnie pół na pół Gouda i radamer)
![]() |
przed pieczeniem |
![]() |
po upieczeniu |
Powstanie gęsta, dość płynna masa.
Wylej ją na wyłożoną papierem do pieczenia największą blachę piekarnika.
Rozsmaruj masę na papierze tworząc prostokąt.
Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie przygotuj farsz:
Składniki na farsz:
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 1 papryka
- 1 ząbek czosnku
- garść natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 500 g mięsa mielonego
Sposób przygotowania farszu:
Posiekaj cebulę, umyj i rozdrobnij pieczarki.
Podsmaż wszystko na złoto na patelni odparowując wodę z pieczarek.
Następnie zdejmij z ognia patelnię dołóż mięso mielone, paprykę, natkę pietruszki i przyprawy , wymieszaj i rozłóż wszystko na upieczonym cieście podobnie jak ja zrobiłam to na zdjęciu.
![]() |
rozłóż farsz na cieście |
Zwiń ciasno w roladę, włóż z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut w 180 st Celsjusza
Wartości makro w 100g:
212 kalorii
białko 14g
tłuszcz 17g
węglowodany 1g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz