Rolada z ciasta serowego z mięsem mielonym



Świetny przepis zarówno do jedzenia na ciepło jak i do zabrania do szkoły i pracy.

Poznałam go dzięki blogowi Oli olalalchf i uważam, że to świetne danie sprawdzi się również na przyjęciach dla rodziny i znajomych.

Robiłam tę roladę już wielokrotnie - dla naszej czwórki to porcja na wynos na 2 dni. Oczywiście zabieramy do tego zieleninę albo sałatki albo ogórki kiszone.

Składniki potrzebne na ciasto:
4 jajka
2 łyżki majonezu
350 g żółtego sera (u mnie pół na pół Gouda i radamer)




przed pieczeniem
po upieczeniu
Wszystkie składniki i włóż do malaksera i rozdrobnij.

Powstanie gęsta, dość płynna masa.
Wylej ją na wyłożoną papierem do pieczenia największą blachę piekarnika.
Rozsmaruj masę na papierze tworząc prostokąt.

Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.



W tym czasie przygotuj farsz:

Składniki na farsz:

  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 500 g mięsa mielonego


Sposób przygotowania farszu:

Posiekaj cebulę, umyj i rozdrobnij pieczarki.
Podsmaż wszystko na złoto na patelni odparowując wodę z pieczarek.
Następnie zdejmij z ognia patelnię dołóż mięso mielone, paprykę, natkę pietruszki i przyprawy , wymieszaj i rozłóż wszystko na upieczonym cieście podobnie jak ja zrobiłam to na zdjęciu.

rozłóż farsz na cieście


Zwiń ciasno w roladę, włóż z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut w 180 st Celsjusza





Wartości makro w 100g:
212 kalorii
białko 14g
tłuszcz 17g
węglowodany 1g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie