Nie zdążyłam ze zdjęciami...
Na dużą blachę piekarnika wyłóż:
- ćwiartkę czerwonej kapusty pokrojonej w piórka,
- opakowanie 400 g mięsa z udek kurcząt bez kości, pokrojonych dość cienko w plasterki \
- jednego całego bakłażana pociętego w półplasterki
zalej to wszystko mieszaniną:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/5 szklanki octu piwnego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej suszonej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bez glutenu
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 solidne łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- ja dodałam jeszcze 2 solidne łyżki suszonego ziela podagrycznika
wymieszaj te wszystkie przyprawy z oliwą i octem i polej nimi produkty ułożone na blasze. Wymieszaj wszystko dłońmi i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
W naszym przypadku ilość wystarczyła na posiłek dla czterech osób, zjedliśmy ją z wielką michą zielonych warzyw, czyli:
- mieszanka sałat
- rukola
- kiełki jarmużu
- olej z pestek dyni zimnotłoczony
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- odrobina drobno pociętego pora
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz