Małe kiszki na śniadanie i do pracy

To szybki i bardzo smaczny sposób podania tradycyjnego kiszu.
Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło, dlatego świetnie nadaje się do zabrania na wynos.
Czas wykonania to dosłownie 5 minut, czas pieczenia 20 minut.
Możesz je zrobić rano, przed wyjściem do pracy, tak jak ja i zabrać ciepłe lub zrobić je na spokojnie wieczorem w przeddzień i zjeść z pomidorami i rukolą na zimno.

Ja zwykle powstałą masę rozlewam zarówno do małych naczynek do zapiekania lub filiżanek jak i do silikonowej formy na tartę.
Podana ilość wystarcza na naszą 4 osobową rodzinę na jeden posiłek.




Lista składników:

  • 1 cebula
  • 14 jajek
  • pół papryki
  • 3 średnie pomidory
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • garść natki pietruszki
  • 1 spora kulka mozzarelli
  • 200g śmietany
Sposób wykonania:

Nastaw piekarnik na 200 st.C .
Wszystkie składniki rozdrobnij i wymieszaj w malakserze.
Ja najpierw kroję na ćwiartki cebulę, mozzarellę i pomidory,to  rozdrabniam malakserem a następnie dokładam pozostałe składniki i mieszam napowietrzając też trochę jajka, wtedy podczas pieczenia kisz pięknie urośnie.
Tak przygotowaną masę rozlej do foremek i wstaw do piekarnika na pieczenie z termoobiegiem na 20 minut.
Nam najbardziej smakuje z pomidorami i rukolą.

Kisz to taka potrawa, która mimo wprowadzania do przepisu różnych dodatków zawsze się udaje.
Robiłam ją już z dodatkiem boczku smażonego, z pokrojonymi kabanosami, z łososiem...
Daj znać jak Tobie najbardziej smakuje.





Makra:
kalorie 382
tłuszcz 28g
białko 22g
węglowodany 5g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie