Kurczak z pieczarkami

Pyszny, sycący i szybki obiad dla 6 osób.

  • 6 piersi kurczaka
  • 400g pieczarek
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 duża cebula
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • spora garść świeżego szpinaku na jedną porcję

Sposób wykonania:
  • Posól i popieprz mięso kurczaka, następnie podsmaż go z każdej strony. Odstaw.
  • W tej samej patelni usmaż pokrojone pieczarki i cebulę na maśle, przypraw solą i pieprzem.
  • dodaj wodę, śmietanę i sok  cytryny, mieszaj i smaż aż składniki się połączą. 
  • dodaj na patelnię mięso kurczaka i smaż jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Podawaj ze szpinakiem.

Wartości:
kalorie 640
tłuszcz 51g
białko 46g
węglowodany 5g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie