Zachciało mi się wczoraj czegoś słodkiego i przypomniałam sobie o deserach, które robiła moja mama gdy ja byłam dzieckiem. Pamiętam, że wymagało ode mnie ogromnych pokładów cierpliwości by nie podjadać z lodówki w trakcie, gdy masa zastygała :-)
Do wykonania leguminy potrzebujesz :
Warstwa biała:
- 1 litr tłustego mleka
- śmietankę 18% 400 g
- pół szklanki erytrytolu
- aromat migdałowy
- aromat waniliowy
- 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej we wrzątku
Zmiksuj wszystko, wylej do dużej płaskiej formy i włóż do lodówki. Użyłam naczynia do zapiekania, masy łącznie będzie ponad 1.5l.
po około 2h zrób warstwę czekoladową:
- 100 ml śmietany
- 50 ml masła upłynnionego
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 5 łyżek erytrytolu
- 3 łyżeczki żelatyny
Na stężoną warstwę białą wysyp nieco orzechów, słonecznika.
Zmiksuj składniki na warstwę czekoladową i wylej na orzechy na masę białą.
Włóż ponownie do lodówki i poczekaj, aż zastygnie.
Makro
Kalorie łącznie na całą porcję 2222 kcal
białko 86,3g
tłuszcz 176g
węglowodany 75g
na 1 porcję:
ok. b: 10,78g t: 22g, w: 9,3g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz