W diecie ketogenicznej jest miejce także i na pieczywo, lecz nie kupisz go w piekarni - musisz je upiec samodzielnie.
Przedstawiam Wam przepis na pyszny chlebek jarmużowy na mące migdałowej.
Co potrzebujesz:
Składniki suche:
- 2 kubki mąki migdałowej
- 1/2 kubka mąki kokosowej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,.5 łyżeczki papryki w proszku
- 1.5 łyżeczki soli
składniki mokre:
- 5 potężnych garści jarmużu świeżego bez łodyżek, rozdrobniony w malakserze
- pół kubeczka roztopionego masła lub smalcu, jaki pozostał po wytopieniu boczku :)
- 1/3 kubeczka śmietany 30%
- 4 duże jajka
SPOSÓB WYKONANIA :
W osobnych miskach wymieszaj ze sobą składniki suche oraz mokre.
Wlej suche do mokrego, wymieszaj.
Blaszkę keksówkę wysmaruj tłuszczem, wysyp otręby lub babkę płesznik i włóż masę chlebową do blaszki. Wyrównaj łopatką. Możesz posypać ziarnami słonecznika albo makiem, albo sezamem.
Piecz 55-65 minut.
Sprawdź patyczkiem drewnianym czy ciasto jest gotowe - patyczek po wyjęciu z chleba powinien być suchy.
Wyłącz piekarnik pozostawiając w środku chleb na około 10-15 minut.
Wyjmij ostrożnie chleb z blaszki i pozostaw go do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego :)
Czy kupuje pani mąkę migdałową, czy mieli migdały?
OdpowiedzUsuń