Chlebek jarmużowy

U większości ludzi wizja niejedzenia chleba budzi przerażenie. Jak to? Tak zupełnie bez chleba?? Jak nie jesz chleba to co ty jesz? :)

W diecie ketogenicznej jest miejce także i na pieczywo, lecz nie kupisz go w piekarni - musisz je upiec samodzielnie.

Przedstawiam Wam przepis na pyszny chlebek jarmużowy na mące migdałowej.





Co potrzebujesz:
Składniki suche:

  • 2 kubki mąki migdałowej
  • 1/2 kubka mąki kokosowej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,.5 łyżeczki papryki w proszku
  • 1.5 łyżeczki soli

składniki mokre:

  • 5 potężnych garści jarmużu świeżego bez łodyżek, rozdrobniony w malakserze
  • pół kubeczka roztopionego masła lub smalcu, jaki pozostał po wytopieniu boczku :)
  • 1/3 kubeczka śmietany 30%
  • 4 duże jajka
przed pieczeniem
Nastaw piekarnik na 180 st C

SPOSÓB WYKONANIA :

W osobnych miskach wymieszaj ze sobą składniki suche oraz mokre.
Wlej suche do mokrego, wymieszaj.
Blaszkę keksówkę wysmaruj tłuszczem, wysyp otręby lub babkę płesznik i włóż masę chlebową do blaszki. Wyrównaj łopatką. Możesz posypać ziarnami słonecznika albo makiem, albo sezamem.

Piecz 55-65 minut.
Sprawdź patyczkiem drewnianym czy ciasto jest gotowe - patyczek po wyjęciu z chleba powinien być suchy.
Wyłącz piekarnik pozostawiając w środku chleb na około 10-15 minut.
Wyjmij ostrożnie chleb z blaszki i pozostaw go do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego :)

1 komentarz:

Chrupiące tofu w czerwonym sosie