Bez mąki, bez glutenu, bez cukru.
Przygotuj 8 małych miseczek lub filiżanek odpornych na wysokie temperatury i nastaw piekarnik na 200 st.C
- Lista potrzebnych składników na 8 porcji:
- 6 łyżeczek gorzkiego kakao
- 9 łyżeczek erytrytolu
- 8 dużych jajek
- 8 łyżeczek śmietany (18 lub 30%)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez mąki
- 2 szczypty soli
W misce zmieszaj że sobą suche składniki - kakao, erytrytol, sól i proszek do pieczenia.Jajka w osobnym naczyniu ubij by się napowietrzyly, dodaj śmietanę i połącz z suchymi składnikami.Płynną masę wlej do przygotowanych filiżanek i wstaw do nagrzanego piekarnika na 18 minut.Jeśli wydłuży czas pieczenia, ciasto w środku przestanie być płynne i nie będzie lawy lecz po prostu muffinka.Serwuj od razu gorące z kleksem śmietany na wierzchu.Jeśli wolisz smak slodszy, zwiększ ilość erytrytolu. Możesz też dodać łyżeczkę erytrytolu do śmietany i tym sosem polać ciasto.Ilość składników makro na 1 porcję:Białko 8gTłuszcz 13gWęglowodany 4gKalorie 173gJedz i chudnij na zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz