Keto lava cake - czekoladowa lawa

Rozpoczynam pysznym keto deserem - wielbiciele czekolady będą w zachwyceni :)
Bez mąki, bez glutenu, bez cukru.

Przygotuj 8 małych miseczek lub filiżanek odpornych na wysokie temperatury i nastaw piekarnik na 200 st.C

  • Lista potrzebnych składników na 8 porcji:

    • 6 łyżeczek gorzkiego kakao 
    • 9 łyżeczek erytrytolu
    • 8 dużych jajek 
    • 8 łyżeczek śmietany (18 lub 30%)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez mąki 
    • 2 szczypty soli

    W misce zmieszaj że sobą suche składniki - kakao, erytrytol, sól i proszek do pieczenia. 
    Jajka w osobnym naczyniu ubij by się napowietrzyly, dodaj śmietanę i połącz z suchymi składnikami. 

    Płynną masę wlej do przygotowanych filiżanek i wstaw do nagrzanego piekarnika na 18 minut.
    Jeśli wydłuży czas pieczenia, ciasto w środku przestanie być płynne i nie będzie lawy lecz po prostu muffinka. 

    Serwuj od razu gorące z kleksem śmietany na wierzchu. 
    Jeśli wolisz smak slodszy,  zwiększ ilość erytrytolu. Możesz też dodać łyżeczkę erytrytolu do śmietany i tym sosem polać ciasto. 

    Ilość składników makro na 1 porcję:
    Białko 8g
    Tłuszcz 13g
    Węglowodany 4g
    Kalorie 173g

    Jedz i chudnij na zdrowie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie