Smażone tofu z makaronem z cukinii

Smażone tofu z makaronem z cukinii.

Ponad 20 lat byłam 100% wegetarianką, wciąż preferuję dania jarskie, co pewnie widzicie.
To jedno z tych dań, które powstaje z miewielu składników i zrobisz je w ciągu kilku minut.

Doskonałe na gorąco, ale zdarza mi się zabierać je do pracy i zjadać na zimno z cząstkami pomidorów.
Spróbujcie.

Do wykonania potrzeba:

  • tofu naturalne lub wędzone
  • 1 niewielka łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do kebaba
  • pieprz
  • 1 łyżka suszonych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
Sposób wykonania:

Pokrój tofu na małe kawałki, podsmaż mieszając na maśle z przyprawami aż będzie wystarczająco rumiane.
W tym czasie zetrzyj cukinię na spagetti i dołóż do tofu. Na koniec wlej śmietanę, wymieszaj, podgrzej jeszcze chwilę i gotowe.




Makro łącznie: kalorie 344,  białko 27 g, tłuszcz 22 g, węglowodany 18
Węgle są takie za sprawą płatków drożdżowych. Lubię jednak ich smak, więc sporadycznie je dodaję. Jeśłi jednak pilnujesz mocno swoich węgli, mozesz płatki pominąć.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chrupiące tofu w czerwonym sosie